Укртелеком продовжує розвивати оптичну інфраструктуру, підключаючи до неї тисячі нових абонентів та десятки соціальних об'єктів, відновлювати понівечені ворогом мережі, допомагати ЗСУ. Оператор забезпечує доступ до інтернету на рівні 90% від кількості населених пунктів, що були покриті власною мережею до початку повномасштабного російського вторгнення.

Фінансові результати

За результатами першого кварталу 2024 року загальний дохід АТ «Укртелеком» складає понад 1,13 млрд грн, що на 10% менше аналогічного періоду попереднього року. EBITDA становить близько 275 млн грн.

Маржа EBITDA складає 24,3%. Капітальні інвестиції становлять понад 74 млн грн.

Сплачено близько 340 млн грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

Збитки внаслідок повномасштабної війни

З початку повномасштабного російського вторгнення Укртелеком зазнає великих втрат, які через ворожу агресію постійно збільшуються. Станом на початок квітня цього року внаслідок бойових дій було пошкоджено близько 280 будівель компанії, а 52 — повністю зруйновано. 

За попередніми підрахунками, прямі втрати компанії від зруйнованих будівель, втраченого обладнання, пошкоджених телекомунікаційних мереж та інших активів на тимчасово окупованих територіях становлять близько 700 млн грн.

Загальні руйнівні наслідки російської агресії для Укртелеком сягають 2,8 млрд грн, що переважно зумовлено економічним знеціненням операційних активів.

Відновлювальні роботи

Ремонтно-відновлювальні роботи проводяться всюди, коли і де є така можливість. Фахівці Укртелеком практично щодня усувають наслідки постійних ворожих атак на українські міста і села, відновлюючи зв'язок після комплексу відповідних заходів, що проводять військові.

Інтернет-послуги від Укртелеком надаються на рівні 90% населених пунктів України, що покриті його власною мережею станом на початок повномасштабного російського вторгнення.

Розвиток оптичної інфраструктури

Оптична мережа Укртелеком сягає понад 80 тисяч кілометрів. Компанія продовжує активно розбудовувати оптичну інфраструктуру. Тільки протягом перших трьох місяців цього року прокладено понад 2,2 тисячі кілометрів волоконно-оптичних ліній. Станом на зараз Укртелеком забезпечив можливість користуватися сучасними послугами оптичної мережі для більш як 2,15 млн домогосподарств у всіх областях країни.

До оптичної інфраструктури компанії у першому кварталі підключено 65 медичних та освітніх закладів. Загалом зараз в Україні близько 1270 медичних та понад 1720 освітніх закладів мають доступ до високошвидкісного оптичного  інтернету від Укртелеком.

Загальна кількість підключень абонентів до оптичної мережі Укртелеком зросла на 19%, а загальний дохід у першому кварталі від надання послуг на базі оптичної мережі зріс на 17% у порівнянні з попереднім роком.

Оператор й надалі інвестуватиме в розвиток мережі FTTH/P за технологією GPON, бо це найкраще рішення для забезпечення сталого та якісного надання телекомунікаційних послуг, у тому числі і до енергонезалежного інтернету.

Комерційна оренда

Протягом першого кварталу 2024 року доходи від комерційної оренди нерухомості, що вивільнена завдяки модернізації мережі, майже на 43% більше у порівнянні з попереднім роком і склали близько 103 млн грн.