Троє фігурантів телефонували громадянам, випитували у них конфіденційну інформацію про фінансовий номер та здійснювали перевипуск SIM-карт, аби заволодіти грошима жертв. 

Як показало розслідування, учасники організованої групи отримували інформацію про фінансові номери громадян. Використовуючи конфіденційні дані, аферисти здійснювали несанкціонований доступ до SІM-карток шляхом їх перевипуску та дублювання.

У подальшому шахраї без відома власників здійснювали переказ грошей на підконтрольні банківські рахунки. Для цього використовували унікальний номер-пароль клієнтів банку, який є засобом ідентифікації переказу.

Поліцейські минулого року провели шість обшуків та вилучили докази протиправної діяльності фігурантів. За результатами проведених обшуків організатор, співорганізатор та виконавець були затримані. Слідчі оголосили їм підозру.

У ході розслідування оперативники кіберполіції встановили, що обвинувачені, використовуючи незаконно здобуті фінансові відомості громадян, також оформлювали онлайн-кредити від імені жертв. Виплати ж зловмисники отримували на підконтрольні рахунки.

Слідчі встановили 10 потерпілих, серед яких фізичні та юридичні особи. Загальна сума завданих збитків перевищує півмільйона гривень.

Наразі правоохоронці завершили розслідування і направили до суду обвинувальний акт. Зловмисникам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі. До речі, викриттю зловмисників сприяли співробітники служби безпеки та АТ "Sense Bank».

Кіберполіція радить: якщо ви помітили підозрілу активність, негайно зателефонуйте до банку за номером, який зазначено на звороті вашої картки, та заблокуйте картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу. Зв’яжіться з вашим оператором мобільного зв’язку, поясніть ситуацію та попросіть заблокувати обидві сім-картки (стару та нову) до з’ясування всіх обставин.